Slabljenje vida - simptomi koji se javljaju nakon 40.

Trenutna zamagljenost očiju, umor očiju tijekom dužeg čitanja, nejasan vid na daljinu, teže izoštravanje vida kod čitanja novina, poruka na mobitelu, glavobolja... a prošli ste četrdesetu? Bez brige, niste jedini... Odrasle osobe srednje dobi počet će primjećivati blage promjene u vidu koje s vremenom mogu napredovati.

11.8.2022

Baš kao i tijelo, oči i vid se mijenjaju s vremenom. Prije četrdesete godine života, prirodna leća oka je vrlo elastična. Elastičnost leće pomaže joj da se fokusira na objekte koji su vrlo blizu ili daleko. No, što smo stariji, leća sve više gubi svoju elastičnost.

S vremenom se smanjuje mogućnost oka da vidi objekte koji su vrlo blizu, naročito pod slabim osvjetljenjem. Rješenje za održavanje zdravlja očiju može biti jednostavno, kao naprimjer korištenje jačeg svjetla prilikom čitanja.

Staračka dalekovidnost ili presbiopija

Počevši od ranih 40-ih, uglavnom se javljaju problemi s oštrinom vida na manjim udaljenostima (npr. kod čitanja, gledanje u mobitel ili tablet). To je posljedica promjena u fleksibilnosti mišića koji savijaju našu prirodnu leću te, već spomenute, smanjene elastičnost leće. Staračka dalekovidnost jedan je od najčešćih problema kod odraslih osoba u dobi od 40 do 60 godina. Prvi simptomi obično uključuju poteškoće kod čitanja sitnih slova, otežano fokusiranje slike te zamućen vid na blizinu. Zbog toga se sve više javlja potreba za odmicanjem predmeta (novina, deklaracija proizvoda, mobitela i sl.) kako bi mogli pročitati sitna slova zbog čega često dolazi do utiska kako ruke postaju prekratke. Zbog intenzivnog naprezanja očiju, može se javiti umor i napetost očiju koja može biti praćena glavoboljom. Na samom početku četrdesetih vjerojatno još nećete trebati posegnuti za dioptrijskim naočalama, ali oko 45. godine kod većine se osoba dioptrija naraste na +1.00. Kasnije se dioptrija s godinama dodatno povećava i obično doseže oko +3.00 kod osoba preko 60. godine starosti.

„Jeftine“ naočale za čitanje – da ili ne?

Naočale za čitanje po povoljnoj cijeni danas se mogu kupiti u većini ljekarni, u drogerijama pa čak i u nekim supermarketima. One svakako mogu poslužiti kao pomoć za čitanje, međutim, možda neće u potpunosti riješiti upravo vaš problem, odnosno specifičnu dioptriju, iz više razloga:

  • odabir dioptrije ovisi o vama samima i može dovesti do subjektivne pogreške što u konačnici može dovesti do još većeg naprezanja oka, a time i dodatnog povećanja dioptrije
  • vrlo je vjerojatno da nemate istu dioptriju na oba oka
  • takve naočale ispravljaju dioptriju samo za jednu udaljenost (npr. čitanje), dok je udaljenost kod npr. gledanja u ekran drugačija
  • takve naočale ne ispravljaju astigmatizam
Nakon 40. godine preporučuje se redovita kontrola vida i očiju kod specijalista oftalmologa. On može vrlo precizno odrediti dioptriju te dijagnosticirati moguće druge pogreške oka, ili pak očne bolesti za koje je s godinama također povećan rizik.
Postoje i naočale s tzv. bifokalnim, trifokalnim ili progresivnim lećama, koje omogućuju dobar vid na različitim udaljenostima.

Drugi simptomi slabljenja vida nakon 40.

Osim poteškoća s čitanjem, odnosno fokusiranjem slike na blizinu, mogu se javiti i drugi simptomi koji ukazuju na slabljenje vida potencijalno uzrokovanih starenjem:

  • Potreba za više svjetla: S godinama je potrebno više svjetla da se vidi jednako dobro kao prije. Jače osvjetljenje u radnom području pomoći će olakšati čitanje i druge zadatke.
  • Problemi sa odsjajem: Tijekom vožnje može se primijetiti dodatni odsjaj od prednjih svjetala noću ili sunce koje se odbija od vjetrobranskih stakla ili pločnika tijekom dana. Promjene u lećama u očima uzrokuju da se svjetlost koja ulazi u oko rasprši, a ne da se fokusira točno na mrežnicu. To stvara više odsjaja.
  • Promjene u percepciji boja: Obično prozirna leća koja se nalazi unutar oka može početi mijenjati boju. Zbog toga je teže vidjeti i razlikovati određene nijanse boja (npr. crnu i plavu).
  • Smanjena proizvodnja suza: S godinama, suzne žlijezde u očima proizvodit će manje suza. To se posebno odnosi na žene koje doživljavaju hormonalne promjene. Kao rezultat toga, oči mogu biti suhe i nadražene. Dovoljna količina suza neophodna je za održavanje zdravlja očiju i za održavanje jasnog vida.
Suhoća očiju također može biti uzrok smanjene oštrine vida. Umjetne suze poput Unitears bez konzervansa, osim što vlaže oko, stabiliziraju suzni film čime omogućuju pravilan lom svjetlosti, odnosno refrakciju oka.
Umjetne suze vlaže oči i stabiliziraju suzni film čime omogućuju jasniju sliku.

Mogući teži zdravstveni problemi s očima

Nakon 40. godine, povećava se rizik od razvoja brojnih problema s očima i vidom. Osobe koje imaju sljedeće zdravstvene ili radne probleme mogu biti posebno izložene riziku od razvoja problema s očima i vidom:

  • Kronična, sistemska stanja poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka
  • Obiteljska povijest glaukoma ili makularne degeneracije
  • Vizualno zahtjevan posao ili posao u zanimanju opasnom za oči
  • Zdravstvena stanja povezana s visokim kolesterolom, štitnjačom, tjeskobom ili depresijom i artritisom

Simptomi koji mogu biti rani znakovi upozorenja ozbiljnog zdravstvenog problema s očima:

  • Fluktuirajući vid: Povezan s dijabetesom ili hipertenzijom (visok krvni tlak). Ova kronična stanja mogu oštetiti sitne krvne žile u mrežnici, sloj osjetljiv na svjetlost na stražnjem dijelu oka.
  • Bljeskovi: U većini slučajeva to su zasjenjene slike čestica koje lebde u tekućini koja ispunjava unutrašnjost oka. Iako mogu smetati, mrlje i bljeskovi obično ne oštećuju vid. Oni su prirodni dio procesa starenja oka.
  • Gubitak bočnog vida: Gubitak perifernog ili bočnog vida može biti znak glaukoma. Glaukom nastaje kada je optički živac oštećen i više ne prenosi sve vizualne slike u mozak. Često nema simptoma dok ne počne oštećenje vida.
  • Iskrivljene slike: Ravne linije koje izgledaju iskrivljene ili valovite ili prazno područje u središtu vida mogu biti znakovi makularne degeneracije povezane s dobi (AMD). Bolest zahvaća makulu, dio mrežnice koji je odgovoran za središnji vid. Bolest uzrokuje slijepu pjegu u sredini vidnog polja.

Može li se spriječiti slabljenje vida s godinama?

Slabljenje vida do kojeg dolazi starenje, odnosno tzv. staračka dalekovidnost ili presbiopija ne može se spriječiti. Međutim, odgovarajućim načinom života te posebno zdravom prehranom moguće je donekle odgoditi njezinu pojavu, odnosno simptome koji se javljaju te na taj način utjecati na zdravlje oka.

Dodaci prehrani, odnosno vitamini za oči poput Pro-Visio forte mogu pomoći u nadomještanju potrebnih vitamina, minerala i nutrijenata važnih za održavanje pravilne funkcije vida i zdravlja očiju, posebno u slučaju kad prehrana ne podržava dovoljan unos takvih nutrijenata.
Prehrana bogata vitaminima (posebno A, C i E), antioksidansima poput luteina i zeaksantina te nutrijentima poput cinka, pozitivno utječe na održavanje zdravlja očiju.

Moguća rješenja za oslabljen vid nakon 40.

Slabljenje vida ne može se spriječiti, ali svakako se može učinkovito izliječiti, i to na nekoliko različitih načina, od kojih svi omogućuju dobar vid na različite udaljenosti, a time i odgovarajuću kvalitetu života.

1) Naočale, uključujući naočale za čitanje, bifokalne i progresivne leće

Kad primijetite prve simptome slabljenja vida, koji će obično nastupiti oko 40. godine života, vrijeme je da posjetite specijalista oftalmologa, koji će vrlo precizno i točno odrediti dioptriju na oba oka te dodatno utvrditi postoji li još neka dodatna pogreška oka koju je potrebno uzeti u obzir, poput astigmatizma.

U dogovoru s liječnikom, možete se odlučiti za jednostavne, tzv. „naočale za čitanje“ koje korigiraju vid samo na udaljenosti od oko 40 cm (udaljenost za čitanje). Međutim, danas postoje i puno naprednije opcije, tzv. multifokalne leće, koje omogućuju dobar vid na različitim udaljenostima istovremeno, odnosno uz samo jedne naočale. Pa tako možete odabrati bifokalne leće, koje omogućuju dobar vid na kratkim i srednjim udaljenostima (koje će odgovarati za npr. čitanje i rad na računalu), ili pak progresivne naočale, koje omogućuju dobar vid na svim udaljenostima.

2) Kontaktne leće, uključujući monovizijske i multifokalne leće

Ako Vam naočale smetaju kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti, što je slučaj posebno kod osoba koje su fizički aktivne, možete se odlučiti za kontaktne leće, koje također mogu biti bifokalne (za kratke do srednje udaljenosti) ili pak multifokalne (za sve udaljenosti). Osobe koje nikad ranije nisu koristile kontaktne leće često imaju strah kako će se priviknuti, međutim obično je privikavanje dosta brzo, a korištenje s vremenom postaje jednostavno i lako. Važno je ipak napomenuti kako se tokom nošenja kontaktnih leća stanjuje suzni film te se može oštetiti epitel oka, stoga se uz korištenje kontaktnih leća, preporučuje i korištenje umjetnih suza bez konzervansa, poput Unitears ili Ocuhyl C.

3) Laserska kirurgija i drugi zahvati refraktivne kirurgije

Ako tražite dugoročno rješenje za problem staračke dalekovidnosti, jedan od sve dostupnijih izbora danas svakako je lasersko skidanje dioptrije ili pak korekcija staračke dalekovidnosti pomoću umetaka (intraokularnih leća). Kod laserskog skidanja dioptrije preciznim se laserima oblikuje površina rožnice te se na taj način uklanjaju refrakcijske pogreške oka (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam). Lasersko skidanje dioptrije danas je najizvođeniji operativni zahvat na svijetu, s vrlo visokim postotkom uspješnosti i zadovoljstva korisnika.

Osim laserskog skidanja dioptrije, postoje i drugi zahvati refraktivne kirurgije kojima je moguće ispraviti refraktivne pogreške oka. Pa je tako moguće u oko ugraditi neki od umetaka, ili u obliku prstena, ili u obliku različitih leća, ovisno o individualnom stanju i potrebama.

Odgovarajući zahvat, ili vrstu leće, nakon dijagnoze te razgovora o potrebama svakog pacijenta predložiti će oftalmolog.
Laserskom kirurgijom ili drugim zahvatom refraktivne kirurgije doživotno se može riješiti problem dalekovidnosti, kratkovidnosti ili astigmatizma.

Zaključak

Zdrav stil života, uravnotežena prehrana i korištenje umjetnih suza, mogu pridonijeti i zdravijem pogledu na svijet. Redoviti očni pregledi i rano otkrivanje i liječenje očnih bolesti mogu pomoći očuvati dobar vid tijekom cijelog života.

Reference


POVEZANI proizvodi

povezani članci