Oftalmološki riječnik

A

Ablacija

Pojam ablacija u oftalmologiji se najčešće odnosi se na ablaciju retine, odnosno odignuće mrežnice. Prilikom ablacije dolazi do puknuća mrežnice te stvaranje retinalne pukotine u koju ulazi očna vodica te uzrokuje odljepljivanje mrežnice od pozadine oka. Najčešći simptomi su pojava točkica, paučine ili bljeskova svjetlosti ili pak sjena ili zavjesa u vidnom polju. Radi se o ozbiljnom stanju koje zahtjeva hitnu operaciju.

Link: Ablacija mrežnice - Wikipedia

Amslerova mreža

Amslerova mreža ili Amslerova karta je mreža horizontalnih i vertikalnih linija koja se koristi za testiranje centralnog vidnog polja. Radi se o jednostavnom dijagnostičkom testu koji otkriva probleme s vidom koji proizlaze iz oštećenja vidnog živca ili makule.

Test se može provesti i kod kuće, za svako oko pojedinačno, gdje je u konačnici važno da sve linije budu ravne te da se križaju pod pravim kutem, odnosno da se na javljaju iskrivljenje i valovite linije te da je vidljiva cijela mreža bez tamnih područja.

Link: Amslerov test.pages (opto-centar.hr)

Astigmatizam

Refrakcijska pogreška oka koja se još naziva i “cilindar”, a najčešće se pojavljuje u kombinaciji s dalekovidnošću ili kratkovidnošću. Astigmatizam nastaje zbog nepravilne zakrivljenosti rožnice što uzrokuje nesavršeno fokusiranje svjetlosti na mrežnici. Astigmatizam uzrokuje nejasan i zamagljen vid, pojavu sjena na predmetima te deformaciju slova kod čitanja sitnog tiska.

Link: Astigmatizam – Wikipedija (wikipedia.org)

B

Bifokalne leće

Bifokalne leće su one koje imaju dva žarišta, a koriste se za korekciju dviju udaljenosti; daljine i blizine, odnosno omogućuju dobar vid na blizinu i daljinu. Koriste se kod osoba s tzv. presbiopijom, odnosno staračkom dalekovidnošću. Bifokalne leće mogu biti naočalne ili kontaktne.

Link: https://www.optometrija.net/ocna-optika/bifokalne-progresivne-jednojakosne-naocale/

Blefaritis

Blefaritis je upala rubova očnih vjeđa. Pojavu blefaritisa mogu uzrokovati različite neki virusi i bakterije, ali i različite vrste dermatitisa, rosacea te alergijske reakcije. Simptomi su oteknuće, svrbež i pečenje ruba kapaka, crvenilo i pojava krastica na kapcima ili vjeđama, suzenje, iritacija oka te osjećaj stranog tijela u oku. Bolesti ma sklonost ponavljanja, ali u većini se slučajeva može kontrolirati pravilnom higijenom rubova očnih vjeđa.

Link: https://www.dioptrija.hr/greske-oka/upala-ocnih-vjeda-blefaritis-lijeciti-upalu

Blefaroplastika

Blefaroplastika ili korekcija očnih vjeđa je operativni zahvat kojim se funkcionalno i estetski uklanja višak kože i masnog tkiva na vjeđama do čega dolazi zbog procesa starenja. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, a zahvat je bezbolan. Oporavak neposredno nakon operacije zahtjeva boravak u klinici u trajanju nekoliko sati. Hematomi su rijetki, a oteknuće oko očiju je najizraženije drugi i treći dan. Konci se obično uklanjaju između 4. i 6. dana.

Link: https://knezovic.com.hr/blefaroplastika

C

Celulitis

Celulitis se odnosi na infekciju oka koja može obuhvaćati tkivo oko očiju (celulitis kapaka poznat kao periorbitalni ili preseptalni celulitis) ili infekciju mekih tkiva unutar očne šupljine (orbitalni ili postseptalni celulitis). Simptomi periorbitalnog celulitisa su najčešće blažeg oblika kao što je crvenilo i oticanje kapka i kože koja okružuje oči. Najčešće su posljedica fizičke ozljede oka te bakterijske infekcije.  Orbitalni celulitis je teži oblik koji može dovesti do trajnog gubitka vida i težih komplikacija. Simptomi uključuju bol, oticanje ili izbočenje očiju, ograničeno kretanje oka, oslabljen vid, iscjedak iz zaraženog oka i nespecifične simptome kao što su groznica, umor i gubitak apetita. Najčešći uzrok orbitalnog celulitisa je sinusitis, odnosno infekcija sinusa  Liječenje obje vrste celulitisa uključuju primjenu antibiotika, te po potrebi kod težih oblika, operaciju.

Link: https://hr.wikipedia.org/wiki/Celulitis

Crveno oko

Crvenilo oka javlja se kao posljedica dilatacije sićušnih krvnih kapilara oka, koje se nalaze u području između bjeloočnice i spojnice oka. Najčešće može biti popraćeno simptomima kao što su svrbež, suhoća te peckanje. Crvenilo oka je česta pojava, ali može biti simptom drugih očnih stanja koja mogu varirati od benignih do ozbiljnijih. Najčešće ukazuje na alergijske smetnje, umor očiju, predugo nošenje kontaktnih leća ili upalu oka, od kojih je najčešći tip konjunktivitis. Liječenje obuhvaća primjenu vazokonstrikcijskih kapi (potiču sužavanje krvnih žila) te odgovarajućih umjetnih suza. Ako je crvenilo oka popraćeno zamućenjem vida, boli u oku, glavoboljom, oteklinom, potrebno je posjetiti liječnika.

Link: https://www.dioptrija.hr/savjeti/crveno-krvavo-oko-uzroci-lijecenje

Blefaroplastika

Blefaroplastika ili korekcija očnih vjeđa je operativni zahvat kojim se funkcionalno i estetski uklanja višak kože i masnog tkiva na vjeđama do čega dolazi zbog procesa starenja. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, a zahvat je bezbolan. Oporavak neposredno nakon operacije zahtjeva boravak u klinici u trajanju nekoliko sati. Hematomi su rijetki, a oteknuće oko očiju je najizraženije drugi i treći dan. Konci se obično uklanjaju između 4. i 6. dana.

D

Dioptrija

Dioptrija je vrijednost kojom izražavamo refrakcijsku jakost leće. Primjenjuje se u oftalmologiji za odabir odgovarajućih naočala ili kontaktnih leća. Najčešći simptomi pojave dioptrije odnose se na zamućen i zamagljen vid. Vrijednost dioptrije izražava se negativnim brojem kada je osoba kratkovidna te pozitivnim brojem kada je osoba dalekovidna.

Link: https://hr.wikipedia.org/wiki/Dioptrija

Diplopija

Diplopija ili dvoslika je istovremena percepcija dvije slike jednog predmeta. Monokularna diplopija odnosi se na dvosliku jednog oka, a binookularna diplopija pojavljuje se zatvaranjem bilo kojeg oka, tj. na oba oka je uočljiva dvoslika. Pri pojavi prvih simptoma dvoslike važno je odmah posjetiti liječnika koji će utvrditi daljnji tijek liječenja koji može uključivati operaciju, vizualnu terapiju (vježbe za oči), specijalne naočale s prizmama ili lijekove.

Link: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/oftalmologija/pristup-oftalmoloskom-bolesniku/diplopija

Dalekovidnost

Dalekovidnost (hipermetropija ili hiperopija) odnosi se na zamućenje predmeta koji se nalaze u neposrednoj blizini, dok su udaljeni predmeti izoštreni. Osim navedenog, dodatni simptomi mogu uključivati nelagodu i bol u očima, glavobolju, osobito prilikom čitanja i gledanja na blizinu. Posjetom oftalmologu  utvrđuje se dalekovidnost te ispravlja naočalama ili kontaktnim lećama.

Link: https://hr.wikipedia.org/wiki/Dalekovidnost

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je bolest oka koja nastaje kao komplikacija dijabetesa. Uzrok je oštećenje unutarnjeg sloja oka (retina ili mrežnica) koji je građen od živčanih stanica. Ako se ne liječi može biti izrazito opasna, a najčešći simptomi odnose se na slabljenje vida specifičnog za osobe koje su oboljele od dijabetesa. Liječenje uključuje laserski tretman ili primjenu injekcija.

Link: https://knezovic.com.hr/usluge/lijecenje-bolesti-mreznice/dijabeticka-retinopatija/

E

Endoftalmitis

Endoftalmitis je unutarnja infekcija oka, odnosno upala unutrašnjosti očne jabučice. Može nastati kao posljedica ozljede očne jabučice ili kada upala prijeđe na oko s nekog drugog inficiranog dijela tijela. Rjeđe nastaje kao postoperativna komplikacija. Simptomi su: bol u oku, smanjenje oštrine vida, crvenilo te osjetljivost na svjetlo. Terapiju određuje oftalmolog na temelju vrste infekcije.

Erozija rožnice

Erozija ili abrazija rožnice je oštećenje rožnice oka, koje nastaje kada se vanjski, odnosno površinski sloj rožnice (epitel) odvoji od unutarnjeg sloja. Najčešće se radi o mehaničkom oštećenju koje može biti uzrokovano npr. ogrebotinom noktom, stranim tijelom u oku, ubodnom nekim predmetom, ali i neadekvatnom upotrebom kontaktnih leća. Simptomi su bol srednjeg do većeg intenziteta, nekontrolirano stiskanje vjeđa praćeno treptanjem, osjećaj stranog tijela, žuljanja i nelagode u oku te zamagljen vid i crvenilo oka. Budući epitel rožnice ime veliku sposobnost obnove, zacjeljenje će obično nastupiti samo u roku nekoliko dana. U liječenju se vrlo često primjenjuju antibiotici kako bi se spriječila mogućnost razvoja infekcije.

Ezotropija

Ezotropija je stanje tzv. “gledanja u križ”. Kada oči “bježe prema van”, takvo stanje naziva se egzotropija. I jedno i drugo stanje oblici su strabizma. Egzotropija se često javlja kod djece, kada je najčešće prirođena ili se javlja u mlađoj dobi, a može nastati i kao posljedica povrede. Pri sumnji na bilo koji oblik strabizma preporučuje se dijete odvesti na oftalmološki pregled kako bi se napravila evaluacija. Ispravljanje se može učiniti pomoću multifokalnih leća, ali ponekad je potreban operativni zahvat.

F

Fotofobija

Fotofobija je netolerancija na svjetlo, odnosno pojava nelagode ili boli u očima uz prateću potrebu za zatvaranjem očiju prilikom izlaganju svjetlosti. Osobe koje imaju svjetlije oči podložnije su fotofobiji jer imaju manje pigmenta koji štiti oči od svjetlosti. Fotofobija može biti simptom određenih oftalmoloških bolesti poput konjunktivitisa, skleritisa, abrazije rožnice…

G

Glaukom

Glaukom je multifaktorijalna i progresivna bolest očnog živca koja dovodi do oštećenja vidnog živca i živčanih vlakana, a time i do propadanja vidnog polja te gubitka vidne funkcije. Glaukom je drugi po redu uzročnik sljepoće u svijetu. Naziva se i zelena mrena. Najčešće se javlja kod starije populacije, ali može se javiti čak i kod djece i mladih. Kod glaukoma se kao simptom najčešće javlja povišen očni tlak (zbog pojačanog stvaranja ili poteškoća kod otjecanja očne vodice). Međutim, ponekad povišen očni tlak može i izostati, kao i bilo koji drugi simptomi koji bi ukazali na glaukom, zato je nakon 40. godine života vrlo važno redovito odlaziti na oftalmološke preglede. Kad je glaukom dijagnosticiran, bit će potrebna doživotna terapija (obično antiglaukomskim kapima za oči) te praćenje pacijenta.

H

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina ili natrijev hijaluronat sastavni je dio našeg oka, ali i drugih dijelova našeg tijela. Ima veliku sposobnost vezivanja vode, zbog čega je vrlo čest sastojak umjetnih suza gdje djeluje na ovlaživanje oka te zadržavanje suza u oku. Na površini oka formira zaštitni film, a zbog svojih svojstava ne zamućuje vid.

Hiperemija spojnice

Hiperemija spojnice odnosi se na crvenilo, odnosno povećanu prokrvljenost očne spojnice. Uz crvenilo oka, često je prisutan i otok. Može se javiti kao simptom upale očne spojnice, odnosno konjunktivitisa.

I

Intraokularna leća (IOL)

Intraokularna leća je umjetna leća koja se ugrađuje u oko umjesto zamućene leće (posljedica očne mrene). Intraokularna leća može se ugraditi u oko i kod kirurške ili operativne zamjene leće zbog refrakcijske pogreške oka, odnosno postojanja dioptrije. Postoji više vrsta intraokularnih leća, osnovna podjela je na tvrde (koje se danas rijetko koriste zbog potrebe za većim rezom, a time i šavovima tijekom operacije) te meke ili savitljive leće. Novija generacija intraokularnih leća su multifokalne leće koje omogućuju dobar vid na različitim udaljenostima bez nošenja naočala.

Intraokularni tlak

Intraokularni ili očni tlak je tlak tekućina unutar oka. Normalna vrijednost očnog tlaka kreće se između 12 – 21 mmHg, ali kod osoba s glaukomom potrebno je postići da očni tlak bude niži od 21 mmHg. Očni tlak se može mjeriti kontaktnim i nekontaktnim tonometrima te digitalno. Najučestalija, ali i najtočnija metoda mjerenja očnog tlaka je aplanacijska tonometrija koja se izvodi uz prethodnu primjenu anestetika u obliku kapi za oči.

J

Ječmenac

Ječmenac ili hordeolum je akutna bakterijska infekcija kod koje se stvara bolna, crvena kvržica na kapku ili ispod očnog kapka. Ječmenac može biti vanjski – gdje se radi o upali lojnih i znojnih žlijezda, ili unutarnji – gdje se radi o upali Meibomovih žlijezda koje su smještene na rubu ili u unutrašnjosti vjeđa. Ječmenac se često javlja zbog nepravilne higijene vjeđa, npr. zbog neredovitog uklanjanja šminke. Ječmenac obično prolazi sam od sebe, u periodu od oko tjedan dana, a preporučuje se masaža uz stavljanje toplih obloga, a po preporuci liječnika, ponekad je potrebno primijeniti i antibiotske ili kortikosteroidne kapi. Unutarnji ječmenac ponekad može prijeći u kronični oblik (halacion) kada se pristupa jednostavnom operativnom zahvatu u lokalnoj anesteziji, kojim se uklanja vezivna ovojnica odnosno kapsula.

K

Keratitis

Keratitisje upala rožnice oka. Uzorci keratitisa mogu biti infektivni (virusi,bakterije, gljivice, amebe) ili neinfektivni (nošenje leća, suho oko, UVzračenje – posebno kod varioca). Simptomi keratitisa mogu biti: suzenje,crvenilo, bol u oku, osjetljivost na svjetlo, osjećaj stranog tijela u oku,slabiji vid. Terapiju će odrediti liječnik.

Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolest rožnice koja zbog stanjivanja poprima ispupčen oblik koji dovodi do smetnji vida. Ako se dijagnosticira u dječjoj dobi, može se korigirati naočalama. Najčešće se dijagnosticira u adolescentskoj dobi. Danas se napredovanje keratokonusa uspješno rješava tzv. crosslinking postupkom.

Konjunktivitis

Konjunktivitis je upalna bolest spojnice oka (konjunktive). Najčešći simptomi su crvenilo, iritacija, suzni ili gnojni sekret iz očiju, otok oko očiju. Konjunktivitis može biti akutan i kroničan. Prema uzročniku najčešće se radi o: virusnom, bakterijskom (infektivni) ili sezonskom, toksičnom, traumatskom ili dr. koji spadaju u neinfektivne oblike konjunktivitisa.

Kratkovidnost

Kratkovidnost ili miopija je najčešća refrakcijska pogreška oka kod koje se predmeti koji su smješteni bliže oku vide jasnije nego udaljeniji predmeti. Kratkovidnost se korigira tzv. minus naočalnim lećama ili se dioptrija može ispraviti kirurškim putem.

L

Laserska korekcija vida

Laserska korekcija vida odnosno lasersko skidanje dioptrije je jednostavan zahvat na rožnici kojim se hladnom laserskom zrakom ispravljaju nepravilnosti na rožnici što dovodi do jasnijeg i oštrijeg vida. Laserskim skidanjem dioptrije moguće je ispraviti kratkovidnost, dalekovidnost te astigmatizam. Sam postupak traje do nekoliko minuta, a oporavak je vrlo kratak, većina osoba se svojim svakodnevnim aktivnostima može vratiti već sljedeći dan nakon operacije, a kompletan oporavak traje oko tjedan dana. Cijena laserskog skidanja dioptrije ovisi o individualnoj dijagnozi pacijenta te o metodi koja se koristiti. Obično se kreće od oko 3500 do oko 10 000 kn po oku.

M

Mrena

Pod nazivom “mrena” obično mislimo na tzv. sivu mrenu, odnosno kataraktu. Radi se o nazivu za zamućenje očne leće koje postupno dovodi do slabljenja oštrine vida. Najčešće napreduje postupno, najprije sa smetanjama vida na jakom svjetlu ilinoću te promjenom dioptrije, smanjenim intenzitetom boja. Bolest napreduje sgodinama te dovodi do zamagljenja vida kojeg nije moguće ispraviti naočalamaili lećama. Danas se siva mrena uspješno liječi operativnim zahvatom prilikomkojeg se ugrađuje intraokularna leća.

Multifokalne leće

Multifokalne leće su leće koje imaju 2 ili 3 fokusa te omogućuju dobar vid na različitim udaljenostima. Nazivaju se i progresivnima ili višežarišnima. Najčešće se koriste za korekciju tzv. “staračke dalekovidnosti” odnosno prezbiopije kod osoba starijih od 40 godina. Postoje naočalne multifokalne (progresivne) leće, multifokalne kontaktne leće, a mogu se ugrađivati i intraokularno.

N

Naočale

Naočale su pomagalo za ispravljanje nepravilnosti vida poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma te strabizma (dioptrijske naočale) ili za zaštitu očiju, npr. od UV ili led zračenja (sunčane naočale ili naočale za rad na računalu).

Naočalneleće danas se uglavnom izrađuju od plastike ili polikarbonatnih materijala jersu lakši i izdržljiviji od stakla. Često se nanose i dodatni slojevi, npr. zazaštitu od led zračenja kod dugotrajnog gledanja u ekran, ili za zaštitu odmagljenja i sl.

O

Očni tlak

Oftalmolog

Oftalmolog ili okulist je liječnik specijalist za oftalmologiju, odnosno bolesti oka. Ispravan je i jedan i drugi termin.

Optičar

Optičar je tehničar koji je obučen za savjetovanje prilikom izbora i korištenja očnih pomagala (naočale, kontaktne leće). Najčešće se radi o osobi koja je zaposlena u optici.

Optometrist

Optometrist je osoba koja je završila studij optometrije, a obučena je za precizno mjerenje oštrine vida te savjetovanje koju vrstu dioptrijskih naočala ili leća odabrati. Optometrist ne može savjetovati pacijenta o liječenju bilo kakvih bolesti oka, već se za to pacijent upućuje oftalmologu.

P

Prezbiopija

Prezbiopija ili staračka ili starosna dalekovidnost najčešće nastupa nakon 40. godine života kada leća gubi svoju elastičnost te se oko više ne može dovoljno prilagoditi (akomodirati) na gledanje na blizinu. Prvi simptom je odmicanje predmeta (knjige, novina i sl) zbog nemogućnosti čitanja sitnih slova, nejasan vid na blizinu te umaranje očiju kod duljeg čitanja. Ispravlja se tzv. naočalama za čitanje, odnosno “plus lećama” koje se ugrađuju u naočale. U novije vrijeme često se koriste tzv. progresivne naočale, koje omogućuju dobar vid na svim udaljenostima te multifokalne kontaktne ili intraokularne leće koje na isti način rješavaju problem. Nastanak prezbiopije nije moguće spriječiti, ali zdravom prehranom ili uzimanjem dodataka prehrani npr. Pro-Visio forte, moguće je usporiti napredak.

Progresivne leće

Progresivne leće su isto što i multifokalne leće.

R

Razmak zjenica

Razmak zjenica je udaljenost između središta zjenica, a vrijednost je važna prilikom izrade dioptrijskih naočala.

Refraktivna kirurgija

Pod pojmom refraktivna kirurgija podrazumijevamo sve metode kirurškog ispravljanja refrakcijskih pogrešaka oka (kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma). Refraktivna kirurgija uključuje laserske metode ispravljanja dioptrije (LASIK, LASEK, PRK), druge kirurške zahvate na rožnici (rožnični implantati, radijalna keratotomija) te ugradnju intraokularnih leća (standardnih, multifokalnih, leća za velike dioptrije).

S

Schrimerov test

Schrimerov test ili test proizvodnje suza provodi se kod osoba koje sumnjaju da imaju suho oko. Test provodi liječnik tako da komad testnog papirića stavlja unutar donjeg kapka pacijenta. Potom pacijent zatvara oči, a liječnik nakon 5 minuta uklanja testni papir. Prema ljestvici izraženoj u milimetrima, liječnik zatim procjenjuje koliko su se suze proširile, odnosno da li je proizvodnja suza smanjena.  Normalna razina proizvodnje suza je veća od 10 mm suza na testnom papiriću. Rezultat ispod 5 mm suza na testnom papiriću smatra se sindromom suhog oka.

Senilna makularna degeneracija

Senilna degeneracija makule ili žute pjege (SMD) je bolest središnjeg dijela mrežnice oka. Zahvaća žutu pjegu (makulu) koja je središte najjasnijeg vida. Nastupa s godinama i vodeći je uzrok sljepoće kod osoba starijih od 60 godina. Kod 90% oboljelih razvija se tzv. suhi ili atrofični oblik SMD. Drugi oblik je vlažna makularna degeneracija koja je “opasnija” u smislu da brže napreduje te u više slučajeva dovodi do sljepoće. Za suhi oblik SMD ne postoji specifična terapija osim vitaminskih pripravaka s luteinom (poput Pro-Visia forte – link). Vlažni oblik SMD može se liječiti primjenom tzv. anti VEGF terapije koji sprečavaju rast te dovode do povlačenja novih krvnih žila čime se smanjuje zadebljanje makule. Najčešći simptomi su zamagljen vid, a može se pojaviti i crna mrlja u centru vidnog polja.

Staračka dalekovidnost

Staračka ili starosna dalekovidnost je isto kao i prezbiopija.

Strabizam

Strabizam ili škiljenje ili razrokost je poremećaj položaja očiju gdje optičke osi očiju nisu paralelne. Strabizam se najčešće javlja zbog poremećaja u radu vanjskih očnih mišića (nesklada u djelovanju, paralize ili pareze). Iako se najčešće javlja u djetinjstvu, može se pojaviti i u kasnijoj životnoj dobi. Kad se dijagnosticira u dječjoj dobi, strabizam se liječi zatvaranjem jednog oka flasterom te je drugo (slabovidno oko) tada prisiljeno na funkciju. Može se liječiti i nošenjem naočala. Može se liječiti i kirurškim putem.

Suzni film

Suzni film je sloj koji pokriva površinu oka, a sastoji se od 3 sloja. Unutarnji – mukozni sloj nalazi se neposredno uz površinu rožnice i spojnice. Luče ga stanice spojnice. Potpomaže u stabilizaciji suznog filma te ima ulogu vlaženja. Srednji sloj naziva se i vodenim slojem. To je najdeblji sloj kojeg luči suzna žlijezda, a sadrži mnoge tvari poput lizozima te IgA koji, osim što mehanički čiste površinu oka, djeluju i protiv mikroorganizama. Vodeni sloj izvana prekriva lipidni sloj, koji je najtanji, a luče ga Meibomove žlijezde. On sprečava hlapljenje suza i smanjuje površinsku napetost. Poremećaj bilo kojeg od slojeva suznog filma dovodi do sindroma suhog oka.

T

Tonometrija

Tonometrija je mjerenje očnog tlaka, odnosno metoda određivanja očnog tlaka čija je normalna vrijednost od 10 – 21 mmHg. Tonometri mogu biti nekontaktni ili kontaktni. Najčešća i najtočnija metoda je kontaktna aplanacijska tonometrija koja se provodi uz prethodno ukapavanje anestetika. Mjerenje i kontrola očnog tlaka naročito je važno kod glaukoma i iritisa.

Trabekulektomija

Trabekulektomija je kirurški zahvat kojim se uklanja trabekularna mrežica i okolne strukture u svrhu snižavanja očnog tlaka, odnosno liječenja glaukoma. Provodi se kada se glaukom više ne može držati pod kontrolom primjenom lijekova ili laserskim operativnim zahvatima. Oporavak nakon ove operacije traje 6 – 8 tjedana.

U

Umjetne suze

Umjetne suze su kapi za oči koje vlaže i podmazuju površinu oka te se koriste za liječenje suhoće i nadražaja oka uslijed smanjenog ili prekomjernog lučenja suza. Umjetne suze se koriste i s drugim načinima liječenja kod umjerenih do teških oblika suhog oka. Umjetne suze obično sadrže tzv. lubrikante, odnosno tvari koje podmazuju površinu oka i stabiliziraju suzni film.

Uveitis

Uveitis je upala srednje ovojnice oka uvee, koja se sastoji od šarenice (iris), zrakastog tijela (corpus ciliare) i žilnice (chorioidea). Uveitis je prema procjenama odgovoran za oko 10% sljepoća u SAD-u. Dijeli se na prednji, središnji, stražnji i panuveitis koji zahvaća sve slojeve uvee. Prognoza je dobra kada se brzo postavi dijagnoza i započne liječenje, ali kod neliječenih može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su katarakta, glaukom, edem retine ili trajni gubitak vida. Osnovni simptomi bolesti su bol i zamagljen vid. Kod pojave ovih simptoma potrebno je hitno javiti se oftalmologu.

V

Vidno polje

Vidno polje je skup svih točaka u prostoru koje vidimo dok gledamo ravno ispred sebe. Mjeri se perimetrima, dok se metode mjerenja nazivaju perimetrijom. Vidno polje oba oka ovisi o njihovom anatomskom položaju u glavi, ali i fizičkom stanju. Vidno polje se smanjuje kod umora, kao i kod oštećenja vidnog živca, tumora ili drugih bolesti. Normalno ljudsko vidno polje obuhvaća približno 60 stupnjeva nazalno u svakom oku (u smjeru nosa ili prema nosu), 100 stupnjeva temporalno (od nosa ili prema van), oko 60 stupnjeva iznad i 75 ispod horizontalne linije. Gubitak ili smanjenje vidnog polja može se pojaviti tijekom bolesti ili poremećaja oka, vidnog živca ili mozga.

Vitrektomija

Vitrektomija je mikrokirurška metoda odstranjivanja staklovine (vitreusa) iz unutrašnjosti očne jabučice. Razlikujemo prednju vitrektomiju tijekom koje se uklanja manji dio staklovine s pristupom iz prednje sobice i tzv. pars plana vitrektomiju kod koje se staklovina uklanja u potpunosti. Pars plana vitrektomija čini osnovu većine kirurških postupaka liječenja bolesti struktura očne pozadine.

Z

Zamagljen vid

Zamagljen vid znači gubitak oštrine vida. Primarni uzroci za nastanak zamagljenog vida mogu biti različite dioptrijske greške - kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Uzrok mogu biti i ozbiljniji problemi, uključujući bolesti očiju. Može pogoditi oba oka, ali se može pojaviti i samo na jednom oku.

Zaštita očiju

Zaštita očiju uključuje različite zaštitne predmete za oči koji dolaze u mnogim oblicima - ovisno o tome od čega štite. Zaštita može biti od stranih tijela, svijetla, vjetra, topline, kapi ili nekih vrsta loptica (sport). Zaštitne naočale su oblik zaštite očiju od stranih tijela, kemikalija i slično.

Zelena mrena

Zelena mrena je drugi naziv za glaukom