Crvene oči – veliki vodič kroz uzroke, moguće komplikacije te (samo)liječenje

Iako na prvi pogled crvene, odnosno krvave oči izgledaju neugodno pa čak i opasno, obično se ipak radi o bezbolnom i najčešće bezazlenom stanju koje prolazi spontano ili uz pomoć kapi za crvene oči koje se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta. Međutim, crvene i krvave oči mogu biti i simptom ozbiljnije bolesti koja zahtjeva liječnički pregled i terapiju.

11.8.2022

Crvene oči posljedica su proširenja krvnih žilica koje se nalaze na samoj površini oka, zbog čega oči izgledaju krvavo što može djelovati kao opasno stanje za oči. Međutim, uglavnom se radi o određenoj iritaciji koja je uzorkovala pojavu crvenila.

U ovom vodiču donosimo vam sve uzroke pojave crvenila oka, načine liječenja odnosno ublažavanja crvenila, ali i popis bolesti kod kojih je crvenilo oka jedan od mogućih simptoma.

Pogledajte video

Mogući uzroci crvenila oka:

Nošenje kontaktnih leća

Nošenje kontaktnih leća, posebno kod osoba s osjetljivijim očima ponekad može uzrokovati nelagodu, iritacije te pojavu crvenih i krvavih očiju. Također, ukoliko se kontaktne leće ne nose koriste pravilno ili se ne održava pravilna higijena leća, može doći do pojave crvenila oka. Stoga vodite računa o pravilnom odabiru kontaktnih leća te o odgovarajućoj higijeni, a za udobnije nošenje koristite umjetne suze bez konzervansa, poput prirodnih umjetnih suza Ocuhyl C. Ukoliko je nadraženost i crvenilo izraženo, napravite pauzu od nošenja kontaktnih leća dok se crvenilo ne povuče.  

Suhi zrak

Crvenilo oka može se javiti zbog izloženosti suhom zraku, bilo da se radi o grijanju zimi ili klima uređajima ljeti. Pobrinite se da ne budete u direktnoj blizini klima uređaja, ako je moguće, koristite ovlaživače prostora, a oči ovlažite umjetnim suzama. Tako ćete smanjiti trenje uzrokovano manjkom suza, koje kao posljedicu ima nadraženost pa čak i pucanje krvnih žilca oka te mogućnost razvoja infekcije oka.

Dugotrajno gledanje u ekrane

Velik broj ljudi danas provodi puno vremena ispred ekrana. 8 sati ispred računala na poslu, još koji sat na mobitelu zatim film ili serija na kraju dana... Ukupno to može biti i više od 12 sati. Naše oči nisu navikle na tako intenzivno naprezanje, zbog čega se može dogoditi da se krvne žile na površini oka prošire zbog čega oči postaju crvene i krvave. Ako vam je posao takav da kroz cijelo radno vrijeme radite na računalu, počnite primjenjivati pravilo: 20-20-20. Naime, svakih 20 minuta udaljite svoj pogled od računala te ga usmjerite na 20 sekundi na nešto što je udaljeno oko 20 stopa, odnosno 6 metara. Također, u tom vremenu, možete i 20 puta trepnuti. To će smanjiti osjećaj napetosti i umora očiju, a time i smanjiti crvenilo.

Za vrijeme dugotrajnog rada na računalu, primijenite 20-20-20 pravilo

Umor i nedostatak sna

Nedovoljna količina sna također može uzrokovati da nakon buđenja oči budu crvene i krvave. Iako će se crvenilo povući nakon što se uspjete naspavati, možda ćete posegnuti i za određenim kapima za oči kako bi se crvenilo povuklo što prije. Ukoliko koristite kapi za oči s vazoonstriktorima, koje sužavaju proširene krvne žile te na taj način doista smanjuju crvenilo, ipak budite oprezni jer se vazokonstrikcijske kapi smiju koristiti kratki period vremena. Naime, kod dugotrajnog korištenja one uzrokuju kontraefekt, odnosno sve veću potrebu za korištenjem takvih kapi. To su ujedno jedine vrste kapi za oči za koje možemo reći da  uzrokuju “ovisnost”. Kod umjetnih suza ili drugih vrsta kapi za crvene oči poput Potassium-U, takvog efekta nema pa prema tome nema ni ograničenja u korištenju.

Izlaganje suncu

Dugotrajno izlaganje očiju suncu također može uzrokovati napetost te time i crvenilo oka. Posebno je to slučaj kod osoba sa svijetlijim očima. Naime, dugotrajna izloženost UV zračenju može uzrokovati oštećenje rožnice, koje se, osim osim osjetljivosti na svjetlost, iritacije, osjećaja grebanja u oku, kao simptom može imati i crvenilo oka. Zato zaštitite svoje oči sunčanim naočalama kad god ste izloženi suncu i to ne samo ljeti, već i tokom zime.

Prehlade

Za vrijeme prehlade pojava crvenih i krvavih očiju često je prisutna. Crvene i krvave oči mogu se javiti kao posljedica naprezanja usljed kašljanja ili kihanja zbog čega dođe do pucanja kapilarica u očima. Također, prehladu može pratiti i upala oka – konjunktivitis. Najčešće se radi o virusnom konjunktivitisu – jer je uzročnik same prehlade i konjunktivitisa ista vrsta virusa. Virusni konjunktivitis često je praćen crvenilom oka te suzenjem i blagim otokom. Ciljana terapija ne postoji te bolest obično prolazi spontano u periodu od oko tjedan dana. Primjetite li ove očne simptome odmah na početku prehlade, posegnite za SeptoZINC kapima za oči koje imaju preventivno djelovanje na razvoj očnih infekcija.

Za vrijeme prehlade često dolazi do pojave crvenih i krvavih očiju.

Uzimanja određenih lijekova (npr. koritikosteroida)

Uzimenje nekih lijekova može kao nuspojavu imati pojavu crvenih i krvavih očiju. U skupinu takvih lijekova ulaze lijekovi za razrjeđivanje krvi ali i topikalni lijekovi koji se koriste npr. kod upale oka, tzv. kortikosteroidi. Korištenje kortikosteroida trebalo bi biti kratkotrajno i vremenski ograničeno, a ako se crvenilo očiju javlja kao nuspojava korištenja nekih drugih lijekova, o tome se svakako konzultirajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Pušenje (naročito marihuane)

Crvene i krvave oči mogu biti jedan od znakova konzumacije marihuane. To može biti posljedica snižavanja krvnog tlaka, ali i nadražaja očiju zbog dima. Nadražaj zbog dima događa se i kod mnogih pušača. Kratkotrajno mogu pomoći kapi za oči s vazokonstriktorima, ali napominjemo ponovno kako je njihovo korištenje vremenski ograničeno te mogu uzrokovati kontraefekt – još izraženije crvenilo.

Pušenje može uzrokovati nadražaj i crvenilo očiju.

Pretjerana konzumacija alkohola

Jednako kao i pušenje, pretjerana konzumacija alkohola također može uzrokovati crvenilo očiju budući dolazi do dehidracije organizma. Smanjenje konzumacije alkohola smanjit će i pojavu crvenila.

Subkonjunktivalno krvarenje – hiposfagma

Pod pojmom hiposfagma smatramo spontano pucanje kapilarica u oku (na području spojnice oka). Kod ove vrste subkonjunktivalnog krvarenja dolazi do ulaska krvi u prostor između bjeloočnice i spojnice, što rezultira pojavom crvenih mrlja na bjeloočnici. Iako takve mrlje mogu izgledati estetski ružno te potencijalno opasno, uistinu one to nisu, već se radi o prolaznom stanju (poput modrice na koži) koje će nestati spontano, obično u periodu od 7-14 dana. Kod ovog stanja Potassium-U kapi za oči bez konzervansa, ciljano djeluju na ubrzavanje procesa resorpcije krvarenja – čime se crvenilo povlači znatno prije, obično u periodu od 5-7 dana.

Hiposfagma ili subkonjunktivalno krvarenje oka nastaje zbog spontanog pucanja kapilara na području spojnice oka.

Svi navedeni uzroci pojave crvenih i krvavih očiju obično su bezazleni te ukoliko se uz samo crvenilo ne javljaju nikakvi drugi simptomi, takvo stanje brzo će proći samo od sebe te u pravilu ne zahtjeva posjet liječniku niti primjenu terapije. Međutim, budući crvene i krvave oči estetski nikako ne izgledaju lijepo, u ljekarnama možete potražiti kapi koje pomažu kod smanjenja crvenila. Koristite li one s vazokonstriktorima, primjetiti ćete trenutno smanjenje crvenila, ali imajte na umu da dugotrajnije korištenje može dovesti do ovisnosti, odnosno potrebe za još češćim korištenjem, a time i pojavom još crvenijih očiju.

Potassium-U bez konzervansa kapi za crvene oči preporuka su mnogih oftalmologa u Hrvatskoj. Radi se o kapima za oči na bazi kalijeva jodida koje su ciljano namjenjene smanjenju crvenila oka te poticanju procesa brže resorpcije krvavih eksudata (popucalih kapilara). Potassium-U ne sadrži vazokonstriktore, stoga se može koristiti bez ograničenja te ne uzrokuje ovisnost.

Osim navedenih uzroka koji su, kako smo napomenuli većinom bezopasni, crvene i krvave oči mogu uzrokovati i neka kompliciranija medicinska stanja, koja svakako zahtjevaju dijagnozu od strane liječnika (najbolje specijalista oftalmologa), brzu intervenciju te odgovarajuću terapiju. Prema tome, ako uz crvenilo oka primjetite i druge simptome poput iscjetka (posebno gnojnog), suzenja, osjetljivosti na svjetlo, a posebno ako primijetite promjene u vidu (zamagljen ili slabiji vid) ili pak bolove u očima ili glavobolju, obavezno, u što kraćem roku posjetite svog liječnika ili oftalmologa.

U nastavku donosimo neke od bolesti kod kojih je crvenilo oka jedan od mogućih simptoma:

Konjunktivitis

Konjunktivitis ili upala očne spojnice čest je uzrok pojave crvenila očiju. Ovisno o uzročniku, konjunktivitis može biti:

  • alergijski – zahvaća oba oka te osim crvenila, kao karakterističan simptom ima i svrbež i nadraženost te suzenje očiju. Uzročnici su alergeni (najčešće pelud biljaka i trava ili pak prašina, grinje, životinjska dlaka i sl.) Liječi se posebnim antialergijskim lijekovima koji neutraliziraju djelovanje alergena – antihistaminskim kapima za oči koje se izdaju na liječnički recept. Simptomi se mogu ublažiti kapima za ispiranje oka poput Ocuflash blue
  • virusni -  najčešće je povezan s prehladom, a uzročnici su virusi (poput adenovirusa). Osim crvenila oka, simptomi su vodenast iscjedak, nadraženost i suzenje oka. Virusni konjunktivitis prolazi spontano kroz oko tjedan dana, u pravilu bez terapije lijekovima. Mogu se primjeniti kapi za oko koje se kupuju bez recepta poput SeptoZINC ili Ocuflash blue kapi za oko
  • bakterijski – uz crvenilo i nadraženost, karakterističan simptom je gnojni iscjedak koji uzrokuje sljepljivanje trepavica te otečenost kapaka. Bakterijski konjunktivitis zahtjeva terapiju antibiotskim kapima za oči koje će preporučiti liječnik.

Blefaritis

Blefaritis je upala očnih vjeđa ili folikula trepavica. Uz crvenilo oka, karakterističan simptom je otok vjeđe te nadraženost, osjetljivost na svjetlost te suzenje očiju. Na trepavicama se mogu pojaviti i ljuskice. Vrlo ga je lako razlikovati od uobičajenog crvenila očiju. Terapija lijekovima nije potrebna, a mogu se primijeniti topli oblozi, npr. s kamilicom, ali je važno voditi računa o sterilnosti otopine, kao i općenito o odgovarajućoj higijeni očiju.

Blefaritis je bolest koja se očituje povećanim otokom očne vjeđe

Uveitis

Uveitis je upala srednje očne ovojnice – uvee. Uz crvenilo oka koje može varirati od blagog do jako izraženog, javljaju se i ozbiljniji simptomi poput bolova u očima, osjetljivosti na svjetlo, pojava točkica u vidnom polju te nedostatak obojenja rožnice, koji je ujedno i karatkteristični simptom ove bolesti. Stoga, ukoliko se jave navedeni simptomi, obvezno posjetite oftalmologa, jer neliječenje uveitisa može dovesti do trajnog oštećenja oka, do glaukoma ili čak do gubitka vida.

Ulkus rožnice

Ulkus ili čir rožnice ili ulcerativni keratitis je zarazno upalno stanje rožnice kod kojeg može doći do oštećenja više slojeva rožnice. Uz izraženo crvenilo, javlja se bol u oku, iscjedak te smanjena oštrina vida. Uzročnici mogu biti raznoliki; virusni, bakterijski, gljivični ili npr. posljedica traume oka. Svakako zahtjeva dijagnozu i terapiju od strane oftalmologa.

Akutni glaukom

Vjerojatno najopasnije stanje kod kojeg jedan od simptoma može biti crvenilo oka. Uz to, javljaju se još oštra bol u oku, glavobolja, mučnina, specifična pojava duginih boja oko izvora svjetla te tunelski vid. Akutni glaukom zapravo je skupina bolesti gdje u konačnici dolazi do propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice što u konačnici može dovesti do potpunog gubitka vida. Glaukom je iznimno opasan jer se u počecima ne zamjećuju problemi s vidom, ali progresija bolesti može biti brza. Dijagnozu može postaviti oftalmolog, stoga je važno redovito odlaziti na oftalmološke preglede kako bi se bolest na vrijeme dijagnosticirala te započela terapija.

Glaukom se obično očituje povišenim očnim tlakom, što se može utvrditi na oftalmološkom pregledu.

Ozljede oka

Bez obzira na težinu same ozljede oka, ukoliko do nje dođe, važno je obratiti se liječniku kako bi se ozljeda sanirala na odgovarajući način, ustanovilo da li je došlo do oštećenja dijelova oka, a isto tako da se izbjegne potencijalan razvoj sekundarne infekcije. Ukoliko je došlo do udarca u oko, posljedica mogu biti popucale kapilare u oku ili subkonjunktivalno krvarenje kod kojeg proces izliječenja i smanjenja crvenila mogu ubrzati kapi protiv crvenila oka Potassium-U bez konzervansa.

Zaključak

Ukoliko se crvenilo oka javlja kao jedini simptom, najčešće je bezazleno te će se crvenilo spontano povući u roku od nekoliko dana. Kapi za oči koje se u ljekarnama mogu kupiti bez recepta, poput Potassium-U kapi za oči mogu ubrzati smanjenje crvenila ili resorpciju krvarenja, ukoliko se radi o popucalim kapilarama.

U slučaju da se uz crvenilo javljaju i drugi simptomi, poput gnojnog iscjetka, a posebno boli ili promjena s vidom, ili ukoliko crvenilo potraje dulje od 5-7 dana, obavezno se javite svom liječniku koji će vas vjerojatno uputiti na daljnju obradu.

Redovito odlazite na oftalmološke preglede čak i ukoliko ne nosite naočale i nemate potrebu za praćenjem svoje dioptrije. Posebno nakon 40. godine, preporučuje se odlazak na oftalmološki pregled jednom godišnje.

Reference

Diagnosis and management of red eyein primary care. American Family Physician81(2),137-144

Cronau, H., Kankanala,R. R., & Mauger, T. (2010, January 15).
aafp.org/afp/2010/0115/p137.html

Painless red eye. American Family Physician88(8),533-534

Meltzer, D. I. (2013,October 15).
aafp.org/afp/2013/1015/p533.html

The red eye. Canadian MedicalAssociation Journal183(1), 81

Noble, J., &Lloyd, J. C. (2011, January 11).
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3017259/


POVEZANI proizvodi

povezani članci