Ocuflash blue - 7 razloga zašto ga uvijek trebate imati kraj sebe

Svaki roditelj sigurno ima listu stvari koje obvezno uvijek nosi sa sobom prilikom bilo kojeg izlaska s djecom ili ih uvijek ima pri ruci kod kuće. Donosimo vam listu od 7 razloga zašto bi se na toj listi svakako trebale naći i kapi za oči Ocuflash blue.

11.8.2022

Ako pripadate u kategoriju roditelja djece predškolske ili školske dobi, vrlo vjerojatno svuda sa sobom nosite obveznu opremu koju čine: papirnate i vlažne maramice, flasteri, dezinfekcijsko sredstvo za ruke i za rane, repelenti, krema protiv uboda insekata te još pokoja sitnica.

Djeca su vrlo sklona slučajnim nezgodama s očima. Nerijetko im se za vrijeme igre u pješčaniku u očima nađe pijesak, ili pak neko drugo strano tijelo koje je potrebno što prije ukloniti. U ljetnom periodu, za vrijeme kupanja, nadražaj očiju zbog morske ili klorirane vode gotovo je svakodnevna pojava. Može se dogoditi i situacija da u očima završi krema za sunčanje, što će kod djece uzrokovati snažno peckanje i nadražaj i neugodan osjećaj.

U nastavku donosimo 7 takvih situacija, odnosno 7 razloga zašto je dobro kraj sebe uvijek imati i Ocuflash blue otopinu za ispiranje očiju, bez obzira da li ste kod kuće, vani ili na putovanju.

1. Pijesak u očima kod djece

Većina roditelja vjerojatno je bar jednom imala prilike susresti se s nezgodom kada je djetetu u očima završio pijesak ili neko drugo strano tijelo, poput zemlje, prašine, mušice ili slično.

U tom trenutku važno je mirno reagirati te smiriti dijete i uvjeriti ga da će sve biti u redu, budući da se je dijete vjerojatno prepalo. Također je važno spriječiti da dijete trlja oči, jer time pijesak ili drugo strano tijelo može završiti još dublje u oku ili uzrokovati oštećenje dijelova oka.

Zatim je potrebno oprati ili dezinficirati ruke te pokušati strano tijelo isprati iz oka. Specijalizirana otopina za ispiranje oka poput Ocuflash blue u tom je trenutku najbolji izbor za ispiranje. Osim što je sterilna, otopina je dizajnirana tako da potakne ispiranje i uklanjanje stranog tijela iz oka, a budući da sadrži i ljekovitu biljku vidac, djeluje i dezinficirajuće i protuupalno, jer strano tijelo u oku može uzrokovati razvitak tzv. “sekundarne infekcije oka”.

Postupite tako da, ako je moguće polegnete dijete na neku ravnu površinu te kažiprstom jedne ruke odmaknete donji kapak kako bi se stvorila vrećica. Unutra nakapajte veću količinu Ocuflash blue kapi za oko te prevucite gornji kapak preko donjeg i recite djetetu da počne micati oko. Nakon toga, dijete nek počne lagano treptati, kako bi se o oko samo potaknulo na stvaranje suza koje će pomoći kod ispiranja. Postupak možete ponoviti nekoliko puta, odnosno dok se strano tijelo ne ukloni.

Nakon što je strano tijelo uklonjeno te dijete više ne osjeća nelagodu i žuljanje u oku, važno je da i dalje pratite dijete, ima li kakvih promjena u oku. Možete još nekoliko puta u toku dana nakapati oko s Ocuflash blue kapima za oči, po 1-2 kapljice.

Ako primijetite da dijete i dalje trlja oko, da se žali na žuljanje, moguće je da strano tijelo nije u potpunosti uklonjeno. Ako je pak oko i dalje crveno, suzi ili počinje oticati, moguće je da počinje razvoj sekundarne infekcije, odnosno upale oka. U oba slučaja, svakako posjetite svog liječnika koji će postaviti odgovarajuću dijagnozu, osigurati potpuno uklanjanje stranog tijela te po potrebi propisati odgovarajuću terapiju.

Igra u pijesku često može završiti tako da si dijete utrlja pijesak u oči.

2. Nadražaj zbog morske ili klorirane vode

Osobito u ljetnom periodu, uživanje djece (ali i odraslih) u kupanju i ronjenju može imati i negativnu stranu, a to su nadražene oči zbog morske ili kloriranje vode. Morska sol ili pak klor iz bazenske vode mogu uzrokovati peckanje, suzenje, crvenilo i bol u očima. Osim samog nadražaja za vrijeme ronjenja, sol i klor mogu uzrokovati suhoću očiju koja također može predstavljati smetnju.

Ronjenje predstavlja veliko veselje za djecu, ali može uzrokovati nadražaj očiju zbog soli ili klora

Zato uvijek kraj sebe imajte kapi za oči Ocuflash blue, koje će isprati tragove morske soli i klora iz očiju, vratiti prirodan pH suza te djelovati umirujuće na nadražaj.

 

3. Krmeljave oči – početak infekcije oka

Sigurno ste se bar jednom u životu probudili izrazito krmeljavih očiju. Kod djece je to također prilično česta pojava. Krmeljave oči obično su znak da se počinje razvijati infekcija oka. Osim što je krmelje potrebno nježno ukloniti iz oka, potrebno je djelovati preventivno kako bi se spriječio daljnji razvitak infekcije.

Uz krmeljave oči, obično se javljaju i neki drugi simptomi, koji mogu ukazati na to o kojoj vrsti infekcije se radi. Ako se javi suzenje oka, a iscjedak je vodenast i bijeli, velika je vjerojatnost da se radi o virusnoj infekciji oka. Virusne infekcije obično ne zahtijevaju terapiju lijekovima, ali se preporučuje redovito ispiranje oboljelog oka ili očiju. Preporučujemo kapi za oči Ocuflash blue, posebno kod djece i osoba s osjetljivijim očima, budući kapi ne sadrže konzervanse te su vrlo blage i nježne za oči. Bolest obično prolazi unutar jednog do tri tjedna, a uz primjenu Ocuflash blue kapi, oporavak može biti znatno brži.

Oprez! Ako su nakon buđenja trepavice slijepljene, a iscjedak, odnosno krmelje su žućkasto-zelenkaste, vjerojatno se radi o bakterijskoj infekciji oka. U tom slučaju, krmelje, odnosno iscjedak iz oka potrebno je isprati, najbolje s kapima za oči Ocuflash blue, ali svakako se je potrebno javiti i svom liječniku koji će propisati odgovarajuću terapiju, odnosno antibiotske kapi.

Ocuflash blue kapi za oči možete nastaviti koristiti i za vrijeme trajanja terapije antibioticima, na način da 5-10 min prije primjene antibiotskih kapi ili masti, oči nakapate s Ocuflash blue kapima. Na taj način ćete ih isprati i pripremiti za terapiju koja slijedi.

Više o infekcijama oka, odnosno konjunktivitisu kod djece pročitajte ovdje

Ocuflash blue idealan je proizvod i za ispiranje krmeljavih očiju kod malih beba, kada suzni kanali još nisu sasvim proradili te se bebama krmelje stalno stvaraju. Zbog svoje sterilnosti, dodatka ljekovite biljke vidac te sastava bez konzervansa, sigurne su za korištenje već od prvog dana rođenja djeteta.

4. Ječmenac

Ova izrazito neugodna, akutna gnojna upala žlijezde lojnice koja se nalazi tik uz trepavicu jednako se često javlja kod odraslih i kod djece. Simptomi ječmenca veoma su karakteristični, a uključuju: pojavu crvene, otečene, gnojne  i bolne kvržice uz rub trepavice koja uzrokuje nadražaj i suzenje oka. Može se javiti i osjetljivost na svjetlo (fotofobija) te osjećaj stranog tijela u oku. Najčešće se javlja samo na jednom oku, a uzročnik su obično stafilokokne bakterije koje se razmnože u korijenu trepavice.

Ječmenac može biti

  • unutarnji – vidljiv je jedino kada se vjeđa izokrene, ali se osjeća grebanje, nadraženost i nelagoda na oku. Nalikuje prištiću sa žutim vrhom
  • vanjski – javlja se mnogo češće nego unutarnji, nalazi se s vanjske strane vjeđe, dobro se uočava kao crvena, otekla kvržica sa žućkastim završetkom
Ječmenac može biti unutarnji ili vanjski, a karakterizira ga bolna, otečena i crvena kvržica sa žutim rubom.

Ječmenac nije opasan te za liječenje ječmenca ne postoji posebna terapija budući da obično prolazi spontano kroz oko tjedan dana. Međutim, simptomi mogu biti izrazito nelagodni, stoga postoji nekoliko načina kako se simptomi mogu ublažiti.

Osim toga što je vrlo važno paziti na odgovarajuću higijenu očiju (vodite računa o tome da vam ruke uvijek budu čiste te da ne dijelite ručnike ili drugi higijenski pribor s drugima) vrlo je važno redovito i na odgovarajuć način ispirati oči. Preporučuje se ispiranje očiju fiziološkom otopinom ili još bolje i ciljanije kapima za oči Ocuflash blue. Budući da su kapi sterilne, sigurne su za korištenje, a budući da sadrže i ljekovitu biljku vidac koja ima antiseptičko i protuupalno djelovanje, ubrzat će proces oporavka od ječmenca.

Također se mogu primijeniti i topli oblozi, naročito kod djece, tako da se blazinica ili gaza potope u toplu vodu te stave na oboljelo oko 15-ak min. Važno je voditi računa o sterilnosti, stoga je možda još bolja preporuka tople obloge pripremiti na sljedeći način: sterilnu gazu nekoliko minuta zagrijati pomoću npr. sušila za kosu te potom gazu natopiti kapima Ocuflash blue. Kapi će djelovati umirujuće te protuupalno.

5. Očne alergije

Kao i alergije općenito, i kod očnih alergija radi se o (pretjeranoj) imunološkoj reakciji organizma na neku tvar (alergen) koja uzrokuje početak reakcije. Uzročnici očnih alergija u pravilu su isti kao i uzročnici respiratornih alergija (kihanje, curenje nosa, kašljanje), budući da je sluznica oka jednako građena kao i sluznica nosa.

Najčešće se radi o alergenima biljnog porijekla (pelud trava, drveća i drugih biljaka) zato su alergije često sezonske te se najčešće i najintenzivnije u periodu cvatnje biljaka; od veljače do svibnja (npr. lijeska, joha, breza, platana) te u kolovozu i rujnu (ambrozija).

Očne alergije mogu biti i cjelogodišnje, u tom slučaju alergeni su najčešće: prašina, grinje, plijesan, životinjska dlaka).

Najvažniji simptomi očne alergije

  • svrbež oba oka – karakterističan simptom koji ukazuje na očnu alergiju
  • crvenilo
  • suzenje
  • blagi otok očiju
  • nadraženost

Na tržištu postoje različite vrste terapija koje imaju upravo ciljano djelovanje na sprečavanje pokretanja alergijske reakcije, međutim za takve preparate potreban je liječnički recept.

Bez liječničkog recepta moguće je u ljekarnama kupiti različite vrste umjetnih suza koje na površini oka stvaraju zaštitni film te na taj način sprečavaju kontakt alergena sa sluznicom oka.

Kapi za oči Ocuflash blue također imaju anti-alergijsko djelovanje. Osim što ispiru alergene s površine oka (što je izrazito važno kako bi se spriječilo pokretanje alergijske reakcije), biljka vodac koju Ocuflash blue sadrži, pokazuje i antihistaminsko djelovanje na način da smiruje iritacije i svrbež očiju. Budući da se radi o kapima za oči bez konzervansa, pogodne su za korištenje i kod djece od najranije dobi te kod svih odraslih osoba s osjetljivim očima.

Za smirenje svrbeža i nadraženosti uzrokovanih alergijom, primijenite 1-2 kapi Ocuflash blue 2-4 puta dnevno, najbolje nakon svakog boravka vani te mogućeg kontakta s alergenima.

Ocuflash blue kapi za oči mogu se kupiti bez recepta u svim bolje opskrbljenim ljekarnama u Hrvatskoj.

6. Krema (za sunčanje) u očima

Iako se ovakve nezgode najčešće događaju djeci, nije nemoguće da se slična stvar dogodi i odrasloj osobi. Također, ne mora se nužno raditi o kremi za sunčanje, može biti riječ o bilo kojem drugom kozmetičkom sredstvu, kremi ili spreju koja je nezgodom završila u očima. Kemijski sastav kreme ili drugog sredstva može uzrokovati snažan nadražaj očiju, stoga je sredstvo potrebno što prije isprati iz očiju.

Ako se radi o većoj količini kreme, najbolje je ispiranje napraviti pomoću veće količine vode (ako fiziološka otopina nije pri ruci). Međutim, samo ispiranje vodom često neće biti dovoljno da se smiri nadražaj i iritacija očiju. Zato u takvom slučaju preporučujemo posegnuti za Ocuflash blue kapima za oči koje će vrlo učinkovito ukloniti ostatke kreme za sunčanje, kreme za lice, šampona ili gela za umivanje ili pak maskare ili drugog kozmetičkog preparate iz očiju, a ujedno će osvježiti oči te djelovati umirujuće na nastale iritacije od kreme ili nekog drugog sredstva.

Ispiranje uvijek napravite s većom količinom otopine Ocuflash blue te potom nastavite s kapanjem 1-2 kapi Ocuflash blue nekoliko puta dnevno, kako bi se smirile iritacije.

7. Nošenje kontaktnih leća

Nošenje kontaktnih leća svakako je karakterističnije za roditelje nego za djecu, ali svakako spada u kategoriju situacija u kojima je potrebno osvježavanje i ovlaživanje očiju kako bi nošenje kontaktnih leća bilo udobnije. Vrlo je važno kod odabira odgovarajućih kapi za oči za kontaktne leće voditi računa o tome da kapi za oči budu BEZ KONZERVANSA te da budu vrlo blage za oči.

Uz odgovarajuće umjetne suze poput Ocuhyl C, za osvježavanje očiju te udobnije nošenje kontaktnih leća kao i ispiranje očiju nakon uklanjanja kontaktnih leća, preporučujemo Ocuflash blue kapi za oči. Mogu se primijeniti 1-4 puta dnevno po 1 kap ili u nešto većoj količini za ispiranje oka nakon vađenja kontaktnih leća, npr. prije spavanja.

Nošenje kontaktnih leća može uzrokovati nadražaj očiju, zato se za udobnije nošenje preporučuje korištenje umjetnih suza ili kapi za oči bez konzervansa.
Ocuflash blue višenamjenski je proizvod koji se već godinama nalazi na vrhu ljestvice najprodavanijih proizvoda iz laboratorija Unimed Pharme, ali i najprodavanijih kapi za oči u ljekarnama. Upravo činjenica da se može upotrijebiti u mnogim situacijama te kod bilo koje vrste iritacije očiju, kako kod djece, tako i kod odraslih, svakako ga čini must-have proizvodom, odnosno proizvodom kojeg je u svakom trenutku, kod kuće, vani ili na putovanju, dobro imati pri ruci.

Reference

  • Prospectivecohort trial of Euphrasia single-dose eye drops in conjunctivitis, Stross M., MichelsC., Peter E., Beutke R., Gorter RW https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11152054  
  • Assessment ofeyebright (euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to humancorneal cells using in vitro tests, Paduch R.,Wózniak A., Niedziela P., Rejdak R. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25207164
  • Pharmacologicalactivities of an eye drop containing Matricaria chamomilla and Euphrasiaofficinalis extracts in UVB-induced oxidative stress and inflammation of humancorneal cells, BigagliE.,Cinci L., D’Ambrosio M., Luceri C. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28704790


POVEZANI proizvodi

povezani članci