Unilat 50 µg/ml kapi za oko

Liječenje glaukoma otvorenog kuta i povišenog očnog tlaka

Generički naziv: latanoprost
ATK šifra: S01EE01
Lista: O - osnovna
Režim izdavanja: Rp – narecept, u ljekarni
Propisivanje: ponovljivi recept
Pakiranje: bočica s kapaljkom, 1×2,5ml
Cijena: 36,29 kn / Doplata: 00,00 kn

Upute o lijeku (PDF)
Sažetak opisa svojstava lijeka (PDF)

Što je UNILAT i za što se koristi?

UNILAT pripada skupini lijekova poznatih kao analozi prostaglandina. Djeluje tako što pojačava prirodno istjecanje tekućine iz unutrašnjosti oka u krvotok. UNILAT se koristi za liječenja stanja poznatih kao glaukom otvorenog kuta i povišen očni tlak u odraslih. UNILAT se također koristi i za liječenje povišenog očnog tlaka i glaukoma u djece svih dobnih skupina.

Terapijske indikacije

  • sniženje povišenog intraokularnog tlaka u bolesnika s glaukomom otvorenog kuta i okularnom hipertenzijom
  • sniženje povišenog intraokularnog tlaka u pedijatrijskih bolesnika s povišenim intraokularnim tlakom i pedijatrijskim glaukomom

Sastav

1 ml otopine sadrži 50 mikrograma latanoprosta. Jedna kap sadrži približno 1,5 mikrograma latanoprosta.
Pomoćne tvari s poznatim učinkom: benzalkonijev klorid (0,10 mg/ml) kao konzervans, natrijev dihidrogenfosfat hidrat (E339a) 5,1 mg/ml i natrijev hidrogenfosfat, bezvodni (E339b) 4 mg/ml.

Doziranje

Preporučena doza za odrasle: jedna kap jednom dnevno u bolesno oko (oči). Optimalan učinak postiže se primjenom UNILATA navečer.
UNILAT se ne smije koristi češće od jednom dnevno jer se pokazalo da češće davanje smanjuje djelotvorni učinak na sniženje intraokularnog tlaka.
Pedijatrijska populacija: UNILAT se može koristiti u pedijatrijskoj populaciji u istim dozama kao i u odraslih. Nema podataka za nedonoščad (gestacijske dobi manje od 36 tjedana).